Niet alle artikelen zijn het hele jaar op voorraad.
Voor vragen mag u altijd contact met ons opnemen.
Vuurwerk
Batterijen, waaiers, knal cake.
Een vuurwerk cake, ook wel cakebox of batterij genoemd, is een verzameling van tubes (buisjes) met daarin een stijglading (lift charge) van buskruit en een omhulsel met daarin een pyrotechnisch mengsel (burstlading gecombineerd met sterren, knal of andere effecten) voor het effect.
De tubes zijn onderling met elkaar verbonden met een lont om zo de effecten na elkaar af te kunnen schieten. Soms kunnen er ook meerdere tubes tegelijkertijd worden afgeschoten, dit is afhankelijk van het gebruikte interne lont. Om te zorgen dat de lading aan de juiste kant uit de tube wordt geschoten wordt de onderkant van de tube vaak afgesloten met een laag klei, een leuke bijkomstigheid daarvan is dat deze klei de cake verzwaard zodat deze steviger op de grond zal blijven staan.
Na het aansteken van de lont (de main fuse) wordt de stijglading ontstoken. De stijglading zorgt ervoor dat de effectlading uit de tube, de lucht in schiet, en steekt tegelijkertijd de (vertragings)lont en eventueel een pyrotechnisch mengsel (star composition) aan voor een staarteffect tijdens het opstijgen.
Op de maximale hoogte aangekomen zal de uitstootlading (burstcharge of breakcharge) tot ontploffing komen en wordt de effectlading met (kruit, sterren, knallen, crackling effecten e.d.) aangestoken en weggeslingerd.
Vuurwerk pijlen
Een vuurpijl is een kleine raket met vaste brandstofmotor, aangedreven door de verbranding van een sas, wat hete gassen onder hoge druk oplevert die door een vernauwde uitstroom-opening de verbrandingskamer met hoge snelheid naar achteren verlaten, daarbij de vuurpijl voortstuwend. Het klassieke aandrijfmiddel voor vuur- pijlen is zwart kruid. De vuurpijl gaat de lucht in door de stuwing van het kruit.
Na het afsteken
- Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert.
- Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.
- Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.
- Als je brandwonden oploopt, houd deze dan minstens tien minuten onder lauw, zacht stromend water.
Een voetzoeker (ook wel firecracker, kanon- slag, cracker of knaller(tje) genoemd) is een klein, cilindervormig stuk vuurwerk dat is ontworpen om een knal te produceren als het ontbrandt; visuele effecten zijn niet bedoeld voor te komen. Eén enkel rotje kan een hoog aantal decibel aan geluid produceren.
Rotjes worden ontstoken door het uiteinde van de lont in open vuur te houden. De lont gaat hierdoor branden, tot het vuur het kruit bereikt dat in het rotje zit. Het in zeer korte tijd ontbranden van kruit zorgt voor een knal.
Tijdens het afsteken van vuurwerk
- Steek vuurwerk altijd buiten af, nooit binnen.
- Draag geen brandbare kleding of een capuchon.
- Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
- Steek geen vuurwerk uit je hand af. Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.
- Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand!).
- Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis.
- Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.
- Let op omstanders (mens en dier).
- Een ander misverstand is vuurwerk voor kinderen, sterretjes bijvoorbeeld. Ook al noemen ze die wel eens kindervuurwerk of koud vuur, ONZIN! Koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn gevaarlijk: het brandende deel heeft een temperatuur van 1.500 graden Celsius!
- Let op de windrichting.
- Houd vuurwerk buiten het bereik van kinderen.
- Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar.
- Neem voldoende afstand, minstens 6 meter.
- Wil je zeker zijn dat er geen vuurwerk in je ogen komt? Zet dan een veiligheidsbril op.